Elaborációnak hívják azt a jelenséget, amikor egy gyermek az őt ért élményeket játék, rajz közben feldolgozza. A pszichológusok is gyakran használják ezt a jelenséget, hiszen egy gyermek nem tudja még pontosan, egzakt módon elmondani, hogy mi történt vele, és az érzelmek tengerében sem tud még eligazodni. Főleg akkor nagy segítség, ha negatív élménye volt a gyereknek, bántalmazták, stb…

De negatív élmény nem mindig csak gyermekbántalmazásból ered.

Például, lát a gyerek a TV-ben egy olyan filmet, ami tele van erőszakos halállal. Nézzük csak ilyen szemmel a filmeket. Még a rajzfilmekben is csak úgy arat a halál! Ezt csak úgy tudja feldolgozni, hogy például háborúsat, katonásdit játszik.

Erre apuka, nagyszülők, és egyéb családtagok megörülnek, hogy milyen “fiús” játékkokkal játszik már a gyerek, és kap ajándékba csattogós gépfegyvert, kommandós felszerelést, és hasonlókat. A gyerek ezzel belekerül egy ördögi körbe, mert mostmár ezt kell játszania – ez az elvárás. De ha észrevesszük, hogy mi okozta az elején, tudunk neki segíteni azzal, hogy megszakítjuk ezt a kört azzal, hogy az ilyen jellegű képi tartalmat, “élményeket” kiszűrjük, nem engedjük a gyerek közelébe, és ezzel párhuzamosan figyelmét más jellegű játékok felé tereljük.

Rendszeresen látok erőszak-jeleneteket eljátszani kis (értsd: óvodás, és alsós) gyerekek között, de olyat is, amikor a játékbeli agresszió gyakorlatilag bárkire ráirányul, aki a környezetben van. Az, hogy simán lelövünk bárkit, aki szembejön az utcán, szinte eltörpül a lefejezés, a torok elvágása mellett.

Ezek mind ebből a forrásból erednek. Azt gyanítom, hogy ezek a gyerekek azért nem érzik jól magukat ilyenkor, mert valahol ők is tudják, hogy ez nincs így rendben.

Az igazi, valódi háborús övezetekből, meg a menekült táborokból jönnek ilyen tudósítások, hogy a gyerekek háborúsdit játszanak, mert máshogy nem tudnak ezektől az élményektől megszabadulni.

Nekünk, felnőtteknek is jobban oda kéne figyelnünk, hogy milyen tartalmat engedünk gyermekeink közelébe!

Hiába élünk békében, ha gyermekeink képzeletében virtuális háború zajlik!